## ALTA 2021 - SCHEDULE (VIRTUAL EVENT)

Registration	https://alta2021.e	eventbrite.	entbrite.com.au						
	(Sydney / Brisbane / Melbourne times)	Duration		Detail	Speaker	University	Facilitator		
Day 1	Monday 19th April	1.5 hours	Diversity	The computing sector is missing opportunities for the best and brightest to contribute. Arguably, it is one of the least diverse sectors in almost any measurable way. As computing educators, how do we make the sector a more inviting and safe home to the hidden talent that we are missing? We welcome speakers on the topic of diversity and inclusion, specifically on how we can attract students from a more diverse range of backgrounds to computing and improve accessibility to course materials.					
	12.00pm - 12.05pm	5 mins	Welcome	ALTA President	Prof. Simeon Simoff	Western Sydney University			
	12.05pm - 12.25pm	20 mins	Speaker	Badanami Centre for Indigenous Education	Fiona Towney, Acting Pro Vice- Chancellor Aboriginal and Torres Strait Islander Education, Strategy and Consultation	Western Sydney University	Simeon Simoff		
	12.25pm - 12.45pm	20 mins	Speaker	ALTA Grant: CAFÉ International project - leveling the playing field for international students in IT courses	Dr Raina Mason	Southern Cross University	Simeon Simoff		
	12.45pm - 1.30pm	45 mins	Discussion group 1	Diversity and Inclusion (focus on Indigenous education)			Simon		
	12.45pm - 1.30pm	45 mins	Discussion group 2	Diversity and Inclusion (more broadly)			Raina Mason		
Day 2	Tuesday 20th April	2 hours	Academic Integrity	Good graduates are graduates that can work in an honest and trustworthy way. How can we address the challenges of maintaining academic integrity and reducing misconduct in the constantly changing higher education sector? This is the most requested topic from our poll on participant areas of interest. We welcome current ALTA project grant recipients who will give a brief overview of their research in this area of increasing concern and invite all participants to continue the discussion in breakout rooms following the presentation. This day will be a longer session to accommodate our ALTA grant speakers.					
	12.00pm - 12.05pm	5 mins	Welcome	ALTA Host & ACDICT President	Prof. Trina Myers	QUT			
	12.05pm - 12.25pm	20 mins	Speaker	The Importance of Teaching Scholarship in Academic Practice	Prof. Andrew Luxton-Reilly	University of Auckland	Trina Myers		

	12.25pm - 12.30pm	5 mins	Speaker	ALTA grants intro	Prof. Trina Myers	QUT / ACDICT President	Trina Myers	
	12.35pm - 12.45pm	10 mins	Speaker	ALTA Grant: Automated PDF Fingerprint Generation and Detection to Identify Contract Cheaters	Dr David Cooper	Curtin University	Trina Myers	
	12.45pm - 12.55pm	10 mins	Speaker	ALTA Grant: UPASS: An Automated Academic Integrity Detective Uncovering ICT Assignments Shared Online	Dr Edmund (Ted) Pickering	QUT	Trina Myers	
	12.55pm - 1.05pm	10 mins	Speaker	ALTA Grant: Academic Integrity Policies, Procedures, and Good Practices for Online Assessment in Computing Education	Dr Meena Jha & Dr Sander J.J. Leemans	Central Queensland University / QUT	Trina Myers	
	1.05pm - 1.15pm	10 mins	Speaker	ALTA Grant: Digital Trail of ICT Authentic Assessments with Blockchain	Dr Nagarajan Venkatachalam (Venkat)	QUT	Trina Myers	
	1.15 - 1.25pm	10 mins	Speaker	ALTA Grant: Investigating the presence of ethics education within Australian tertiary ICT degree programs	Dr Andrew Valentine	University of Queensland	Trina Myers	
	1.25pm - 2.00pm	35 mins	Discussion group 1	Academic Integrity - mitigation and diversion			Trina Myers	
	1.25pm - 2.00pm	35 mins	Discussion group 2	Academic Integrity - detection and reclamation			Venkat Venkatachalam	
Day 3	Wednesday 21st April	1.5 hours	Generational Change	The current generation of students learn differently, have different stress points, have different values and priorit much differently than even students from 10 years ago. How do we adapt to these changes and get good high-quality graduates from our teaching programs? On this day we consider the external factors and considerations that affect university educators, what we teach and how we teach it. We will consider how we can increase the employability of graduates through curriculum and industry alignment, increasing demand for lifelong learning opportunities and how we can build meaningful and productive industry partnerships.				
	12.00pm - 12.05pm	5 mins	Welcome	ALTA Host	Dr Raina Mason	Southern Cross University		
	12.05pm - 12.25pm	20 mins	Speaker	Transforming Learning – getting ready for the future of work	Prof. Ann Brewer, Head Education Transformation (consultant role) for the NUW Alliance	University of Newcastle (Sydney)	Raina Mason	
	12.25pm - 12.45pm	20 mins	Speaker	The Sandbox Education Model	Dr Yenni Tim	UNSW	Raina Mason	
	12.45pm - 1.30pm	45 mins	Discussion group 1	Curriculum and industry alignment initiatives			Raina Mason	
	12.45pm - 1.30pm	45 mins	Discussion group 2	Job Ready Graduates? Are we there yet?			William Billingsley	

Day 4	Thursday 22nd April	1.5 hours	Moving Forward	Our students, our university and our employers are the triad of stakeholders. Our students are technologically connected and expecting our teaching to reflect their 21st-century views. Our employers are expecting good quality graduates with good skill combinations. However, our universities are slower to adapt and often adapt in the wrong ways. How do we, as the best placed people in the university, guide the universities to giving more modern teaching experiences without losing the rigour that is so important? Learning and teaching in a pandemic world has added another layer of challenges and innovations. How do we teach students the skills they need in an increasingly online teaching environment? (Including an update on ACS accreditation.)				
	12.00pm - 12.05pm	5 mins	Welcome	ALTA Host	Assoc. Prof. Stewart Von Itzstein	University of South Australia		
	12.05pm - 12.20pm	15 mins	Speaker	(Experience of working with IT educators to move courses to online delivery)	Dale Wache	University of South Australia	Stewart Von Itzstein	
	12.20pm - 12.35pm	15 mins	Speaker	Accreditation update	David Cook	Australian Computer Society	Stewart Von Itzstein	
	12.35pm - 12.50pm	15 mins	Speaker	Blue Wren video series of problem-based learning vignettes	Jayne Boase	University of South Australia	Stewart Von Itzstein	
	12.50pm - 1.30pm	40 mins	Discussion group 1	Online education that doesn't work!			Trina Myers	
	12.50pm - 1.30pm	40 mins	Discussion group 2	University-wide teaching. How do we teach others?			Stewart Von Itzstein	
Priday 23rd April  1.5 hours  The Experience  With our hope of having an increasingly diverse group of students coming into our in them? First year is a critical year for our students and any misstep can lead to high compromising the quality of our teaching programs, how do we support the students experience at university? Today we will explore the topic of student experience, esperience, and how to increase student retention.				gh attrition rates. With ents through their ove	hout erall			
	12.00pm - 12.05pm	5 mins	Welcome	ALTA Host	Simon	University of Newcastle		
	12.05pm - 12.20pm	15 mins	Speaker	ALTA Grant: Towards Diversity in Computing and IT: Understanding the impact of the undergraduate student experience on retention of women	Prof. Karin Verspoor	RMIT University	Simon	
	12.20pm - 12.35pm	15 mins	Speaker	ALTA Grant: Improving the Learning Environment of First year, first semester Computer Science students through Tutor and Demonstrator Unconscious Bias Training	Dr Marion Zalk	University of Melbourne	Simon	
	12.35pm - 12.45pm	10 mins	Speaker	First year student teaching Programming Bootcamp and Studios model	Dr. Santha Sumanasekara & Prof. John Thangarajah	RMIT University	Simon	

	12.45pm - 1.25pm	40 mins	Discussion group 1	How do we keep our first-year students?			Ana Hol
	12.45pm - 1.25pm	40 mins	Discussion group 2	Using technology to improve student experience			William Billingsley
	1.25pm - 1.30pm	5 mins	Closing comments	ALTA and ACDICT Presidents	Prof. Simeon Simoff and Prof. Trina Myers		
End of ALTA							